De Groentengrot van West

De grot

We hebben veel te maken met seizoenen, maar sommige groenten kunnen we seizoens-onafhankelijk laten groeien. Zo telen we het hele jaar door paddenstoelen in onze grot. Elke ochtend oogsten we die voor de verkoop in de winkel. Vaak is het mogelijk om een kijkje in de grot te nemen; vraag er gerust naar.

In een ander deel van de grot, telen we tussen november en mei witlof. Ook prachtig om te zien en kraakvers te koop in de winkel. 

Witlof

Het telen van witlof gaat in 2 stappen: eerst worden witlof-wortels, die ook pennen worden genoemd, in de volle grond geteeld. Rond november worden ze geoogst en vervolgens opgeslagen in een donkere ruimte waar ze licht bevroren worden. Wij kopen deze biologische pennen in bij een bevriende witlofboer. Daarna verhuizen de pennen naar de zogenaamde trekbakken in onze grot. Het water afkomstig van onze eigen bron, stroomt continu door de bakken. Door het zuurstof in het water groeien de haarwortels op de pennen en komt bovenop de pen een mooie witlofkrop. Hier doen ze ongeveer 3 weken over. Met een goede planning kan je dus zorgen dat er jaarrond knetterverse witlof te oogsten is. En dát komt goed uit, want in een winterse ovenschotel smaakt de witlof heerlijk, maar wat dacht je van een zomerse witlofsalade. En minder bekend, maar óngelooflijk lekker- is je witlof in de lengte doormidden grillen op de barbecue. Kan jaarrond op je menu dus.

Paddenstoelen

De paddenstoelen groeien onder exact de juiste omstandigheden op broedstammen. In deze broedstammen zitten sporen waaruit de paddenstoelen groeien. Luchtvochtigheid, temperatuur en licht zijn drie belangrijke elementen voor een goede groei. We hebben er verschillende soorten staan; de grijze en gele oesterzwam en de shiitake. 

Vergeet niet de stammetjes ook te oogsten, met name van de oesterzwammen. Deze zijn enorm smaakvol en stevig. Snij ze dus fijn wanneer je ze verwerkt in je gerecht. Ze zijn ook heel geschikt als basis voor je zelfgemaakte vega-burgers.

Doe het lekker zelf!
In onze bio-winkel* verkopen we ook de kweekblokken van de paddenstoelen, zodat je thuis aan de slag kunt. In de winkel hangt een beschrijving van hoe het werkt. Als je die nog eens wilt bekijken, kan dat hier: Paddenstoelen kweken