We hebben een uniek bedrijfsgebouw – onze ‘schuur’- neer kunnen zetten. Daarbij stond  duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo had praktisch al het hout, behalve boom zijn, nog een ander leven voor het bij ons kwam. De kozijnen zijn bijvoorbeeld van oude meerpalen gemaakt; Basralocushout dat onverslijtbaar is. De wanden zijn opgebouwd met steenschotten die eerder gebruikt werden in oude steenfabrieken in het oosten van Europa. Alle balken en latten zijn als sloophout gekocht op Marktplaats; want recyclen vinden wij belangrijk.

De binnentuin wordt in de winter overkapt met een dubbellaags transparant folie. Daartussen blazen we lucht die er voor zorgt dat het isolerend werkt. Doordat de folie transparant is, benutten we elke winterse zonnestraal. 

Cradle to cradle

Als je duurzaam bouwt, wil je alles wat je gebruikt later weer kunnen hergebruiken. Het vreemde hierbij is dat je met de kennis van nu dus gaat bedenken wat over 50 of 100 jaar weer gebruikt kan worden in een tijd met heel andere technologieën en wensen. Om veel mogelijkheden open te houden, hebben wij in Fruittuin van West gekozen voor ‘enkelvoudige’ materialen: beton, hout, metaal. Dit is allemaal goed herbruikbaar.

Maar cradle to cradle is nog niet zo heel gemakkelijk. We konden bijvoorbeeld niet het benodigde aantal tweedehands kozijnen vinden die ook nog eens een goed isolerende werking hadden.

Ons gebouw is eigenlijk heel simpel gebouwd: een kelder, maar dan boven de grond, met kanaalplaten als dak en daaroverheen weer zo’n 35 cm grond. Er wordt geen isolerende waarde toegekend aan deze laag aarde op huis of schuur. Toch haalt het wel degelijk de temperatuurpieken weg; het koelt minder snel af in de winter en is lekker koel in de zomer.

Om het geheel in stijl af te maken – en omdat wij het super mooi vinden – zijn muren en het plafond gestuct met leem.

Fruittuin van West Amsterdam