Want dan smaakt het echt ‘t allerlekkerst

In onze boomgaard vind je prachtige fruitbomen, sterke struiken en een schat aan fruitteelt-ervaring. Medewerkers, stagiaires, vrijwilligers en kippen werken door weer en wind dagelijks aan het onderhoud. Je komt ze gegarandeerd tegen wanneer je door de boomgaard struint. De kippen werken onder leiding van de hanen, de mensen onder leiding van Wil. Wil is boer, een fruitteler in hart en nieren. Hij heeft een enorme hoeveelheid kennis van fruit, het land waarop het groeit en de vrienden en vijanden van gewassen en vruchten.

Wanneer plukken?

In onze boomgaard van 6,5 hectare staan zo’n 20 verschillende fruitsoorten. Er is een goede balans in vroege en late rassen, zodat er een zo lang mogelijk plukseizoen is. Maar natuurlijk zijn we ín dit plukseizoen afhankelijk van wat de natuur geeft én wanneer zij dat doet. We verwachten dat er tussen half juni en eind oktober fruit is om te plukken, maar dat weten we nooit zeker! Daarom vind je bij ‘vandaag te oogsten’ dagelijks een update van welk fruit die dag te plukken is en wat het kost. In de boomgaard groeien appels en peren in allerlei rassen, bessen in allerlei kleuren en nog veel meer. Benieuwd naar alle soorten en rassen? 

Hoe werkt het?

Bij de ingang krijg je aan de kassa één of meerdere kartonnen bakjes voor je fruit. Door het café loop je naar de boomgaard. Wij hangen vlaggetjes op bij de rijen bomen en struiken waar je fruit mag plukken, zo zie je gemakkelijk waar het rijpe en lekkerste fruit hangt. We wegen het fruit in de boomgaard of bij de kassa. Je rekent af bij de kassa.

Wij hebben de fruitrassen geselecteerd op smaak en karakter. Extra leuk is dat het er ook nog eens mooi uitziet. Dat je in de verleiding komt om te proeven, dat snappen wij als geen ander. Om dat mogelijk te maken, hebben we dan ook wat spelregels opgesteld.

  • Je mag plukken in de rijen waar de vlaggetjes hangen
  • Wat je plukt, betaal je
  • Voor de proevers: Bij de kassa vragen we je hoeveel je hebt geproefd. Want ook geproefd fruit moet betaald worden.
  • Alleen rijp fruit mag worden geplukt. Na het plukken rijpt het fruit niet na. Uitzondering bevestigt de regel: De Conference-peer en de kiwi-bes mogen als ze groot genoeg zijn onrijp geplukt worden. Ze rijpen na op de fruitschaal, het liefst vlakbij een rijpe banaan. Dan worden ze zachter en komen ze op smaak.
  • De groente die in onze boomgaard groeit, mag alleen geoogst worden door leden van Pluk, meer informatie vind je op www.plukcsa.nl.

.