En daar begon de reis…

Onze droom

In 2014 verkochten wij – Wil & Lisan Sturkenboom –  onze biologisch dynamische boomgaard in Dronten (Warmonderhof-boomgaard) om in het Amsterdamse ons droombedrijf te verwezenlijken.

Onze droom: een bedrijf met grote diversiteit aan bedrijfstakken die allemaal met elkaar in verband staan, dichtbij de consument die we wilden verwonderen met al het leven op onze boerderij. We wilden een plek creëren waar de stad en het platteland écht samen komen!

Aan de slag

Toen wij eind 2013 de handtekening zetten voor de grond, was het een kaal en vooral nat weiland. In februari 2014 zijn we gestart met het leggen van drainagebuizen in de grond die ervoor zorgen dat al het regenwater wordt afgevoerd naar de sloten. Vervolgens hebben we de boomgaard aangeplant. Voornamelijk jonge bomen, maar we plantten ook kersen-, peren- en appelbomen die we rooiden bij collega-fruittelers. Zo had onze boomgaard van begin af aan al wat body & sfeer én verrasten bodem en de daarin herplante bomen ons in het jaar van verhuizing al met veel fruit.  De eerste bezoekers plukten al in september 2014!

Bebouwing

Aan het eind van 2014 konden we beginnen met heien voor de ‘schuur’ en het woonhuis. We bouwden een earthship met een binnentuin van 400m2 ín onze boomgaard. In ons earthship is plaats voor een flinke bio-winkel, een grot waar mensen het hele jaar door witlof en paddenstoelen kunnen oogsten, een kaaswerkplaats, een heel fijn Tuincafé met terras en vuurplaats, een Tuinlokaal met eigen terras en een werkschuur voor onderhoud, lassen, slijpen en timmeren.

De binnentuin kunnen we inmiddels overkappen. Zo houden we het ook in de winter droog en aangenaam qua temperatuur.

Heus niet alles is in één keer goed gegaan en we zijn er nog niet. Maar wat voelden en voelen we ons rijk dat we onze droom hebben kunnen bouwen! Niet in het minst gelukt door alle fijne mensen waar we mee samenwerkten en nog steeds mee werken.