Ontmoet onze boeren

Klik op de namen om ze te leren kennen!

boeren: Ann, Annie en Annelies
waar: Amsterdam, op het land van Fruittuin van West
wat: o.a. pompoen, paksoi, prei, bosui, gele biet, bosbiet, spinazie, kruiden en meer

PLUK is een CSA, Community Supported Agriculture project, geïnitieerd door Cityplot. Hier op het eigen land van onze Fruittuin van West, telen de boerinnen groenten, die door leden van PLUK zelf kunnen worden geoogst. Het project laat zien dat ook stedelingen voorzien kunnen worden van lokale groenten. Wanneer dat mogelijk is oogsten Ann, Annie en Annelies ook hun prachtige producten voor in onze winkel. Elke dag vers geoogst, zo het schap in.

website: http://plukcsa.nl/

boeren: Ellen Krul en Jos Jeuken
waar: Swifterbant
wat: ui, aardappel, bieten, peen, pompoen, kool en meer

Boeren Jos en Ellen hebben een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf in de Nederlandse polder. In Swifterbant (en omstreken) vind je één van de rijkste gronden van Europa. Eén van de redenen dat Jos en Ellen zich daar met hun landbouwbedrijf hebben gevestigd. Hun bedrijf Gaos, staat voor Geduldig, Aandachtig, Onbekommerd en Samenwerken. Met goede grond alleen kom je er niet; het vakmanschap van Jos en Ellen maakt de producten goed van smaak en goed bewaarbaar. Naast het telen van groenten, houden Jos en Ellen ook koeien en kippen voor de bemesting, vlees en eieren en houden ze bijen voor bevruchting van de gewassen.

website: www.gaos.nl

boeren: Gerrit Marsman, Erik Ploer
waar: Marknesse
wat: sla, bloemkool, wortel, knolselderij, eieren, kaas en meer

Deze boerderij dankt haar naam aan het feit dat ze de eerste biologische boerderij waren in de polder. Het is een gemengd bedrijf van zo’n 80 hectare, waar al sinds 1987 biologisch wordt gewerkt. De landbouw en het melkvee is de basis van het bedrijf. Met deze melk wordt heerlijke rauwmelkse kaas gemaakt, die natuurlijk ook in onze winkel verkrijgbaar is. OOok hier lopen er kippen vrij in de boomgaard. Als je door de Noordoostpolder rijdt, kan je De Eerste herkennen aan de windmolen, waar ze hun eigen energie opwekken.

website: http://www.ekodeeerste.nl/

boeren: Martijn en Monique Schieman, Rogier Scherpbier
waar: Lelystad
wat: havermout, tarwe- en speltbloem, tarwe- en speltmeel, tarwe- en spelt pannenkoekenmeel,    uitgesorteerde speltkorrels voor onze kippen

De Zonneboog staat bekend als pionier van de biologisch-dynamische akkerbouw. Martijn is de boer, hij houdt vee en teelt verschillende groenten en ook tarwe. Rogier, van dochteronderneming Zonnespelt verwerkt de spelt en andere tarwesoorten die op de Zonneboog worden geteeld. De verwerking van spelt gaat iets anders dan andere graansoorten. Meestal wordt namelijk direct na het oogsten het kaf (hoesje) van het koren gescheiden. Bij spelt blijft het kaf om de korrel zitten. Het moet dus eerst gepeld worden, voordat het verder verwerkt kan worden. Het spelt dat niet goed genoeg is om te verwerken, wordt apart gehouden en kunnen wij aan onze Fruittuin-kippen voeren. De granen worden door Rogier verwerkt tot bloem en meel.

website: http://www.zonnespelt.nl/

boeren: Benthe en zorgboeren
waar: Natuurgebied Het Twiske
wat: rundvlees, varkensvlees, vleeswaren

De Marsen is een biologische zorgboerderij vlak boven Amsterdam, middenin natuurgebied Het Twiske. Zorgboeren vinden hier een prettige werkomgeving, waar er liefdevol voor de dieren wordt gezorgd. Runderen en varkens worden er gehouden voor de verkoop van vlees. Op de boerderij worden Brandrode runderen gehouden, deze koeien zijn rustig en vriendelijk voor elkaar en de mensen om hen heen. De koeien krijgen relatief kleine kalfjes, waardoor ze heel goed zonder hulp van buitenaf kunnen bevallen. De varkens zijn van verschillende vleesrassen, die allen een goede verhouding vet-vlees hebben. Wanneer de varkens een gewicht van 120kg hebben, gaan ze naar de slachter. Het vlees wordt na de slacht, en in geval van rundvlees na de rijping, verder verwerkt tot lekker vlees en vleeswaren. Dit vlees en ook de vleeswaren, vind je bij ons in de winkel in de vriezer, naast het vlees van onze eigen kippen. Ook in ons Tuincafé werken we graag met dit vlees.

boer: Elmar Mook
waar: Ruinen
wat: honing

Elmar is imker in het Drentse Ruinen en heeft op verschillende plekken in Nederland bijenkasten staan. Alle honing komt uit zijn eigen imkerij. Elmar heeft de enige beroepsimkerij in Nederland die biologisch gecertificeerd is. De honing van Imkerij de Oase is rauw; het wordt niet verhit boven de 30 graden en het wordt onbewerkt in potjes afgevuld. Natuurlijke bestanddelen in de honing, zoals enzymen en stuifmeelkorrels blijven dus behouden. De kasten bestaan uit natuurlijke materialen en worden niet met milieubelastende middelen geschilderd maar verduurzaamd door ze onder te dompelen in bijenwas.

website: https://www.imkerijdeoase.nl/

koekenbakkers: vader Vincent, moeder Karlijn, dochter Judith en vrijwilligers
waar: Koedijk
wat: melen, bakmixen, koekjes

Vincent is de molenaar van de traditionele, Noord-Hollandse molen in Koedijk. De molen maalt op windenergie; gelukkig kan er met ons Nederlandse klimaat dus vaak gemalen worden. Er wordt alleen gebruik gemaakt van traditionele maalstenen, waartussen alleen Nederlandse granen gemalen worden. Judith is banketbakker, de combinatie van deze twee mooie ambachten zorgt voor steengoede bakmixen, voor degene die met een beetje hulp graag zelf aan de slag gaat. Er zijn ook mixen met spelt verkrijgbaar én mixen die vegan bereid kunnen worden. Veel koekjes zijn alternatief gezoet. Voor feestdagen ontwikkelen ze ook producten, zo hebben ze bijvoorbeeld rond de jaarwisseling een hele goede oliebollenmix.

website: http://maalderij-degoudenengel.nl/

keukenprinses: Anna van Dijk
waar: Wijk bij Duurstede
wat: jams; ook heel bijzondere combinaties

Anna van Dijk is met recht een jammaker met heel veel (levens)ervaring. Met een leeftijd van bijna 80 weet ze wel wat lekker is. Ze verzamelt haar fruit bij bio-fruittelers die zij kent en maakt er in haar ouderwetse jam-pannen heerlijk broodbeleg van. Ook in de yoghurt of op een taartje smaken haar producten bijzonder goed. Zónder toegevoegde suiker dus eigenlijk noem je het fruitbeleg. Eenmaal geopend bewaar je de jam het best in de koelkast. Behalve jams van de bekendere soorten fruit als aardbeien, kersen en frambozen maakt ze ook jams van bijvoorbeeld kweeperen met gember of peren met limoen. Alles bio-gecertificeerd natuurlijk!

boeren: Tom en Tineke
waar: Almere
wat: groenteconserven en mosterd

De producten van het merk Almeerse Weelde worden geteeld bij Stadsboerderij Almere. De Stadsboerderij is een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf met akkerbouw en vleesvee. Op het land worden prachtige groenten geteeld. Om het mogelijk te maken om ook ná het oogstseizoen van deze groenten te genieten, wordt een deel ervan geconserveerd en verpakt in glazen potten. De doperwtjes en zuurkool hebben een hele schare fans, maar ook de bieten, rode kool, maïs en mosterd zijn lekker.

website: http://www.stadsboerderijalmere.nl/activiteiten/almeerse-weelde