Professionele teelt, speciaal voor jou

De producten die uit onze boomgaard komen zijn biologisch-dynamisch geteeld, een stapje verder nog dan biologisch en dragen dus het Demeter-keurmerk. Het belangrijkste is voor ons de samenhang tussen gewas, dier, mens, bodem en omgeving. Het is niet toevallig dat de kippen bij ons tussen het fruit lopen; zij beschermen de bomen door schadelijke insecten te eten. Door hun gescharrel verpulveren de gevallen blaadjes, die dan sneller verteren waardoor de schimmeldruk in het voorjaar afneemt. Tegelijkertijd krijgen ze daar bescherming voor terug, een kip is van nature een bosdier en zoekt graag beschutting onder de bomen en struiken. Tijdens al dat scharrelen, spelen en snoepen bemesten ze de boomgaard.

We telen meer dan 20 soorten fruit waarbij de focus ligt op het weerbaar en sterker maken van het gewas en niet op bestrijding van plagen. We werken samen met de natuur en profiteren van de seizoenen. Natuurlijk betekent het ook dat we bloesem, met verneveld water, beschermen tegen vorst. Fruitbomen zijn in de winter in rust en dat is niet voor niets; ze weren zich tegen kou en gure wind. Tegelijkertijd hebben ze kou nodig om zich opnieuw te kunnen ontwikkelen en zich klaar te maken voor het komende plukseizoen. Sapstromen in de bomen liggen stil, zodat stronken en takken niet bevriezen. Ze hebben al knoppen gevormd die zichzelf in het voorjaar zullen omtoveren tot prachtige bloesem.

Fruitrassen

In Fruittuin van West staan, op een relatief klein oppervlak, veel verschillende soorten fruit. Van alle soorten fruit bestaan vroege en late rassen. Door beide te planten hebben we dus een extra lang fruitplukseizoen. De lijst hieronder geeft je een compleet beeld van de diversiteit. Eigenaar Wil Sturkenboom is opgegroeid op het fruitteeltbedrijf van zijn vader en is sinds 1984 zelf fruitteler. Hij heeft een schat aan fruitkennis en -ervaring. De rassen die we hebben geplant zijn door ons vooral uitgekozen op smaak, karakter, pluktijd en weerbaarheid tegen ziektes (hoe goed ze biologisch te telen zijn). Ze zien er ook nog eens prachtig uit; maar dat is niet waar het ons in eerste instantie om gaat.

Onze fruitsoorten en -rassen:

Appels: Allurel ( rijp in juli) , Collina, Delcorf, Alkmene, Aurelia, Santana, Elstar, Boskoop, Rubinette, Opal, Natira ( rijp in november) Peren: Beth, Conference, Concorde, Gieser Wildeman
Zwarte bes: Ben Alders, Ben Tiran, Zwarte
Rode bes: Jonkheer van Tets, Rolan, Rovada
Witte bes: Blanka, Witte Parel
Rosé bes: Zitava
Blauwe bes: Blue Crop, Duke, Early Blue
Kruisbes: Hinnonaki geel, Hinnonaki rood
Kiwibes: Anasia
Jostabes
Braam: Chester
Zomer Framboos: Tulameen,
Herfst Framboos: Polka
Japanse Wijnbes
Druif: Blauwe van Boskoop, Witte Phoenix
Loganberry
Tayberry
Honingbes
Aardbei zomer:  Sonato
Aardbei doordrager: Harmonie
Kersen: Castor, Regina, Hertford, Kordia, Merchant, Burlat, Lapins
Cranberry
Pruimen: Opal, Reine victoria,
Mirabellen (kroosjespruim) Mirabelle de nancy
Perzik
Nectarine
Amandel
Walnoot
Kastanje
Pecannoot
Hazelnoot

Rassen

De standaard rassen als Conference-peer en Elstar-appel zijn een te belangrijke rol gaan spelen in de winkels. Bij een appel-smaaktest van acht appelrassen, waardeert 20% de Elstar als lekkerste appel. Dat betekent dat 80 % van de mensen de Elstar niet kiest als de lekkerste appel. Elk ander ras uit de test wordt ook als nummer één gekozen, maar nooit door meer dan 10% van de mensen. Realiteit is dus dat smaak van mensen varieert en dat vinden wij alleen maar leuk!

Als je nu kijkt naar welke rassen de fruittelers planten, zelfs de biologische fruittelers, dan staat Elstar hoog bovenaan en verdwijnen er veel heerlijke rassen. Dit komt voornamelijk omdat de winkel / supermarkt niet meer communiceren met de klant. Zij kiezen voor gemak. Een appel die het hele jaar door verkrijgbaar is; eenheidsworst.
Jammer.
Vier redenen. De eerste is dat de standaard rassen ontwikkeld zijn in de laatste 50 jaar. Rassen die niet ontstaan zijn door hun robuustheid tegen schimmels insecten.

De tweede reden is smaakvervlakking. En het is juist zo lekker om elke keer weer een andere smaak te proeven. Elke appel heeft iets anders.

Reden drie: Elke appel is op zijn moment het best. Zo is de allereerste appel de Colina heerlijk, maar hij kan niet op tegen de goede smaak van een Delbare. De Delbare wint het niet van de Alkmene, die iets later komt. Maar die wint het niet van de bewaarappels een Elstar of Opal die dan weer komt

Reden vier: In de bewaring verandert ook de smaak. Zo is de Gloster vies en waterig bij de oogst. Behalve in juni / juli /aug dan wint hij regelmatig in de smaak test.

Of de Boskoop / Goudreinet  net als Topaz hartstikke zuur aan de boom. Bekend om zijn appeltaart kwaliteit. Behalve vanaf januari: heerlijk om dan een boskoop uit de hand te eten. Een alkmene moet je eigenlijk niet willen eten in oktober en de kans dat je een lekkere Elstar eet in mei is te klein om daarvoor een Elstar te kopen. Neem dan een Natyra of Evelina.

Nog twee punten qua smaak:  er zit veel verschil binnen het zelfde ras. Dit is bij elk ras maar heel duidelijk is dat met Golden Delicious: “Gouden heerlijkheid” en de naam zegt al genoeg: de goud kleurige golden ( de appel die in de zon hangt) vind ik de lekkerste appel: ik zoek ze altijd op in de boomgaard. Terwijl de groene golden nergens naar smaakt zelf vies is.

Wat ook belangrijk na november is hóe is de appel bewaard is. Een slappe elstar is lekkerder dan een elstar die te hard is bewaard. Maar hardheid is te meten en dus te controleren; smaak niet. Je voelt m al aankomen…… appels worden vaak te hard bewaard.