Domotica betekent ‘huis-automatisering’; domus is het Latijnse woord voor huis en -tica staat voor toegepaste wetenschap, denk aan informatica. In ons geval zouden we het dus “Fruittuin van Westica” moeten noemen. Wij passen deze vorm van automatisering / besturing namelijk toe op ons hele bedrijf.
Domotica houdt in dat sensoren (bijvoorbeeld een thermometer of een luchtvochtigheidsmeter) via regelaars (computers) actuatoren (kachel, kleppen, pompen) aan en uit zetten. De domotica stuurt alle kleppen en systemen aan die zorgen dat het water in de drie boilers komt en daar de goede temperatuur houdt. Meer over de boilers vind je bij water en energie.
Domotica bestaat al best lang. Maar door de nieuwe, draadloze vorm heeft het een enorme vlucht genomen. Het heeft betrekking op verwarming, ventilatie, beveiliging, verlichting, etc. De soft- en hardware bestaan uit bestaande pakketten waar je zonder draden tot wel 1000 sensoren en actuatoren aan elkaar kunt koppelen; allemaal aan te sturen via je laptop en/of smartphone.
Dit leek zo mooi en simpel, maar op advies van installateurs van de gevestigde elektronica-orde hebben wij hier niet voor gekozen. Zij vinden de betrouwbaarheid van bedrade systemen veel groter. Daarom hebben we nu een bedraad systeem dat werkt met minicomputers, bijvoorbeeld Raspberry-pi en Arduino. Beide worden veel gebruikt in scholen en universiteiten en door knutselaars. Heel goedkoop, slechts een paar euro en makkelijk te programmeren… dachten de makers. Maar het bleek complexer. De realiteit is dat het bij ons nog steeds met horten en stoten werkt.
Verwarming en ventilatie
De vloerverwarming geeft ons Tuincafé een vaste temperatuur. De betonnen vloer is 20 cm dik. Door het beton en de dikte ervan reageert hij pas na 1 dag op temperatuur verhoging of verlaging. Dus is er een aanvullend systeem om er voor te zorgen dat het in het Tuincafé altijd aangenaam is: elk zitbankje onder de ramen is voorzien van een radiator. Daar stroomt warm water doorheen. Als wij meer warmte willen, zetten we deze radiatoren hoger. Ze pakken de warmte op uit ons Warmte Terug Winning systeem (WTW).
Ons ventilatiesysteem zorgt voor frisse lucht in het café. Wanneer de warme lucht uit het café wordt gezogen vangt de WTW systeem de warmte op en stuurt deze naar de boiler waar het opgeslagen wordt voor later gebruik.
Leuke tip voor de kenner… wanneer je boiler net iets te klein is en wetende dat de warmtepomp veel energie nodig heeft voor die laatste paar graden temperatuurverhoging: door een warmtewisselaar te bouwen tussen de warmtepomp en de boiler aan de ene kant en de heetwaterleiding aan de andere kant, verwarm je die heetwaterleiding nog een beetje extra en kan de opwarm temperatuur weer 5 graden naar beneden. Door nóg een warmtewisselaar te bouwen tussen de retourleiding van de boiler naar de warmtepomp aan de ene kant en de koude aanvoerleiding van de boiler aan de andere kant, is het gebruik van de retourleiding dubbel en komt er in plaats van water van 15 graden water van 30 graden in de boiler. Succes!