De Groentengrot van West

De grot

We hebben veel te maken met seizoenen, maar sommige groenten kunnen we seizoens-onafhankelijk laten groeien. Zo hebben we het hele jaar door iets te oogsten op onze boerderij. Niet alleen in de boomgaard, maar ook in een speciale, mysterieuze grot… Daar vind je nu witlof en paddenstoelen die je zelf mag uitzoeken en afsnijden.

Corona

Omdat we in de grot geen afstand kunnen houden, is deze als gevolg van corona niet toegankelijk voor publiek. Maar niet getreurd. We oogsten elke ochtend zodat je vers kunt kopen in onze winkel.

Witlof

Het telen van witlof gaat in 2 stappen: eerst worden witlof-wortels, die ook pennen worden genoemd, in de volle grond geteeld. Rond november worden ze geoogst en vervolgens opgeslagen in een donkere ruimte waar ze licht bevroren worden. Wij kopen deze biologische pennen in bij een bevriende witlofboer. Daarna verhuizen de pennen naar de zogenaamde trekbakken in onze grot. Het water afkomstig van onze eigen bron, stroomt continu door de bakken. Door het zuurstof in het water groeien de haarwortels op de pennen en komt bovenop de pen een mooie witlofkrop. Hier doen ze ongeveer 3 weken over. Met een goede planning kan je dus zorgen dat er jaarrond knetterverse witlof te oogsten is. En dát komt goed uit, want in een winterse ovenschotel smaakt de witlof heerlijk, maar wat dacht je van een zomerse witlofsalade. En minder bekend, maar óngelooflijk lekker- is je witlof in de lengte doormidden grillen op de barbecue. Kan jaarrond op je menu dus.

Paddenstoelen

De paddenstoelen groeien onder exact de juiste omstandigheden op broedstammen. In deze broedstammen zitten sporen waaruit de paddenstoelen groeien. Luchtvochtigheid, temperatuur en licht zijn drie belangrijke elementen voor een goede groei. We hebben er verschillende soorten staan; de grijze en gele oesterzwam, de Nameko (Japanse Bundelzwam), de Enoki (fluweelpootje), en de pruikzwam. De stammen krijgen we van dé paddenstoelen-experts van Nederland, Wouter en Marijke van Mycophillia.

Vergeet niet de stammetjes ook te oogsten, met name van de oesterzwammen. Deze zijn enorm smaakvol en stevig. Snij ze dus fijn wanneer je ze verwerkt in je gerecht. Ze zijn ook heel geschikt als basis voor je zelfgemaakte vega-burgers.

We verwachten vanaf september weer verder te gaan met paddenstoelen

Hoe werkt het?

In de hoek van onze winkel, zie je een groene deur: dit is de ingang van onze grot. Voor de paddestoelen liggen er kleine mesjes en zakjes bij de ingang; hou binnen links aan en je ziet de stammen staan.

In de grot is er geen licht want de witlof groeit in het donker. Licht is niet goed voor de kwaliteit van de lof, maar groen ledlicht heeft nauwelijks invloed. Daarom liggen er ook groene ledlampjes klaar, zodat je de lekkerste kroppen uit kan zoeken. Pak een lampje, open de deur en vanaf dan ben jíj de boer!

Loop richting het geluid van het water en achter de doeken vind je de bakken met witlof. Oogst alleen de grootste kroppen. Als je een krop met je hele hand beetpakt, breek je hem gemakkelijk af dichtbij de pen (wortel). Voila, je witlof is geoogst.

We wegen de witlof en paddenstoelen bij de kassa, waar je ze betaalt.

Zelf oogsten
Vandaag te oogsten
Fruitboomgaard
Kip & Ei