Loeileuke vleeskoeien!

Aan de overkant van de Tom Schreursweg is een groot weiland van 7 hectare waar onze koeien lopen. De koeien zijn van het ras Hereford en worden vaak ingezet bij natuurbegrazingsprojecten van bijvoorbeeld Natuurmonumenten.

Dit ras staat bekend om de hoge kwaliteit vlees. We hebben bewust gekozen voor dit ras, omdat ze heel geschikt zijn om biologisch te houden. Ze kunnen namelijk zomer en winter buiten verblijven. Bovendien kunnen ze zelf de kalveren geboren laten worden, want de kalfjes zijn klein bij geboorte. In Canada lopen de koeien van dit ras zelfs bij -40 graden buiten, ook als ze kalfjes krijgen. Toch hebben we een stal voor ze gemaakt om te kunnen schuilen. Het gekke is dat we dat eigenlijk nog meer gedaan hebben voor de voorbijgangers. Er zijn best veel stedelingen die denken dat een dier verwaarloosd wordt als ze buiten lopen in de kou. Dit maakt ons een échte Stadsboerderij; we denken niet alleen vanuit ons bedrijf maar ook vanuit de mensen die er komen.

Hereford moeders zijn er op geselecteerd dat zij zeven maanden lang voldoende melk geven, zodat zij hun kalveren een goede groeistart meegeven. Het betekent ook dat wij geen verse melk verkopen in de winkel, omdat alle moedermelk voor de kalfjes is. Na de moedermelk groeien de koeien door op malse grassen én enkele kruiden. Bijvoeren met krachtvoer om de koeien snel op gewicht te krijgen doen wij niet. Vaarzen (koeien die één keer gekalfd hebben) die bijgevoerd worden, kunnen hun goede melkeigenschappen verliezen.

In oktober 2019 is onze eerste koe geslacht. Het was nog geen makkie om hem te vangen. Vroeg in de ochtend met 5 man sterk stonden we klaar om hem de trailer in te krijgen. Koe weg, hek kapot. Wij hadden het nakijken, maar wél met een glimlach: Wat een dapper dier. Op een andere ochtend is het ons wel gelukt. Het vlees van die koe werd verkocht in onze winkel, net als dat van de koeien die haar volgden richting de slachter. En we zijn trots op ze, het is echt heerlijk vlees. En dat vinden wij niet alleen, maar ook andere smaakspecialisten en smulpapen.

Wist je trouwens dat koeien met hun kont tegen de wind in gaan staan als het regent?

Kip & Ei
Varkens
Fruittuin van West Amsterdam Onze Dieren