Wie was er het eerst?

Onze boomgaard is speeltuin, eetgelegenheid en tevens werkplaats voor de kippen. Ze badderen in het zand, rennen & ravotten en vinden beschutting onder de bomen. De kippen hebben een belangrijke rol op onze boerderij; ze zijn onderdeel van onze kringloop. Ze eten namelijk beestjes die wij liever niet in onze boomgaard zien, omdat ze schadelijk zijn voor onze fruitbomen. We voeren ze bij met groente en fruit dat niet goed genoeg meer is voor onze winkel. In de winter, als er minder groen gras en kruiden in de boomgaard groeien, krijgen ze ook spelt bijgevoerd. Zo hebben ze dus alle seizoenen een gevarieerd menu. Bij ons lopen, net als in de vrije natuur, hanen tussen de hennen. De hanen zorgen voor rust in het koppel.

Eieren

Onze kippen leggen iedere ochtend weer eitjes. Omdat het vogelgriep is, is het helaas niet mogelijk tussen de kippen door te lopen. We leggen de eitjes voor jullie buiten de netten zodat je ze daar – in de boomgaard – kunt pakken. Om zoveel mogelijk mensen het genieten van onze eitjes te gunnen, mag je per gezelschap maar één doosje vol meenemen. (gelukkig zijn er in de winkel genoeg andere bio-eitjes) We hopen heel hard dat jullie zo snel mogelijk wel weer tussen de kippen door mogen scharrelen.

Normaal werkt het zo:
Wij hebben zo’n 240 leghennen. De meeste hennen zijn van het ras Lohmen. Dit ras staat bekend om eieren van goede kwaliteit. Door de variëteit aan groente, fruit en ander voer, hebben de eieren een ongekend goede smaak. De legkippen leggen gemiddeld een ei per dag. Soms wat meer, soms wat minder. Bij kou vinden we vaak iets minder eieren, maar soms worden we juist ineens verrast met een overvloed aan eitjes. De eieren gebruiken we voor onze taarten en eiersalade, maar we vinden het ook heel leuk als ze geraapt worden door onze bezoekers.

Wil je ook eitjes rapen? Ga dan via de winkel, door het café naar de boomgaard. Als je daar een rondje loopt, kom je langs de leghokken. Daar hebben de (meeste) kippen geleerd hun eitjes in te leggen. En dat is waar je ze mag rapen. Soms nog warm van de kip. Kakelvers dus.

Wij houden van vrijheid, maar ter bevordering van de feestvreugde hebben we toch een aantal regels opgesteld:

  • We willen graag zoveel mogelijk mensen laten genieten van het rapen van de eieren. Daarom mogen er per gezelschap 10 eieren worden geraapt. Wie meer dan 10 eieren wil, mag het bij de kassa aanvullen met de eitjes die daar in de mand liggen. Soms onze eigen eitjes, maar soms ook die van collega-bioboeren uit Lelystad.
  • Kippen houden van rust. Ze vinden het niet leuk als ze achterna gezeten worden of op een andere manier worden opgejaagd. We willen alle kinderen en vooral de ouders vragen om hieraan te denken.
  • Als de kippen denken dat ze gevoerd worden, kunnen ze soms in grote getale naar je toe komen lopen. Voor kleine kinderen kan dit even schrikken zijn.

Vleeskippen

In onze bio-winkel hebben we heerlijk kippenvlees te koop. Deze kippen zijn allemaal bij ons grootgebracht en hebben een goed leven gehad. Wanneer ze een dag oud zijn, komen ze bij ons en kunnen ze onder de warmtelampen in de kuikenstal op kracht komen en groter worden. Vanuit onze bio-winkel kun je de kuikens achter glas zien. Wanneer ze hun dons hebben verruild voor veren en zichzelf daarmee warm kunnen houden, begeleiden we ze naar buiten. Ze krijgen bescherming in de speciale rennen, die je bij ons in de boomgaard ziet staan. Naast dat ze hierin veiligheid krijgen, is het met deze verrijdbare hokken ook mogelijk om ze elke dag verschillende verse grassoorten, kruiden en insecten te laten eten. Overdag mogen ze natuurlijk buiten de hokken lekker rondrennen. Door dit gevarieerde menu komt de kip goed op smaak en de beweging zorgt voor stevig vlees, dat lekker mals is. Na ongeveer 14 weken, als de kippen goed op gewicht zijn, worden ze geslacht. We verkopen het vlees in onze bio-winkel vanuit de diepvries als hele kip of in delen, bijvoorbeeld de dijen of levertjes. Zo is er voor ieder wat wils. Het is ook mogelijk om de kippen vers, vlak na het slachten, bij ons te kopen. Verser dan dit is het vlees op weinig plekken verkrijgbaar! Wij kunnen een paar dagen voorafgaand aan de slacht via de mail aan je laten weten wanneer de verse kip kan worden opgehaald. Wij houden dan één of meerdere verse kippen of de delen die je wilt voor jou apart. Extra leuk dat je ook nog eens 10% korting krijgt op je verse kip. Wil jij dat ook? Meld je dan aan voor deze ‘kippenmail’, door dit per email te laten weten aan wil@fruittuinvanwest.nl.

Asiel

Met de Gemeente Amsterdam hebben we een overeenkomst voor de opvang van kippen. Het komt -helaas- nogal eens voor dat het houden van kippen of hanen tóch tegenvalt, of dat de dieren ongewenst kado worden gedaan. Natuurlijk zijn er ook andere redenen waarom er een goede plek wordt gezocht voor kippen en hanen. We hebben een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor een plaatsje bij ons in de boomgaard. Ben je op zoek naar een asiel voor een kip of haan? Mail naar wil@fruittuinvanwest.nl en wij informeren we je graag over hoe we dat kunnen regelen. Voor een eenmalig bedrag van €15,- vangen wij de kip op, een plek voor een haan kost €30,-. Het is een asiel, dus het kan zijn dat iemand zijn oog op jouw kip laat vallen en deze meeneemt. Wij zullen deze asielkippen nooit voor de verkoop van vlees gebruiken.

Wil jij een kip uit ons asiel aanschaffen? Dat kan! Je mag zelf een leghen of haan uitzoeken in de boomgaard. Een Lohmen-hen (de beste leghennen uit onze boomgaard) kost €20,- , andere rassen kosten €10,-. Het ophalen van een haan kost €5,-.

Wij hebben een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om een kip of haan aan te mogen schaffen. Je leest ze hier.

Koeien
Varkens