Kippen

 

In onze boomgaard lopen vleeskippen & legkippen.
De vleeskip:
We zijn op de Fruittuin een leuk experiment begonnen met vleeskippen. Gebaseerd op het beroemde systeem van “Polyface Inc (Joel Salatin)”, en geadopteerd van de permacultuur boerderij “Ridgedale Permaculture” in Zweden, hebben we nu nieuwe kuikens die in de boomgaard zullen opgroeien. De kuikens komen één dag na hun geboorte, binnen en krijgen lekkere warme ruimte in onze stal. Als ze aangesterkt zijn verhuizen ze naar de verplaatsbare hokken tussen de fruitbomen. Elke dag worden deze hokken verplaatst (dus elke dag vers gras). Het hok beschermt ze tegen wind, regen en roofdieren. Tegen het einde van hun leven lopen ze ook los, waarna ze halal geslacht worden als ze ongeveer 11 weken oud zijn.

Het ras
De Fruittuin kip is een speciaal ras, een heel ander ras dan een gangbare kip. Het is een Franse kip, om precies te zijn de Hubbard. Deze kip is gekozen omdat het een langzaam groeiend en sterk ras is. Daarom is dit ras erg geschikt om biologisch gehouden te worden. In vergelijking: een gangbare kip weegt na zes weken 2,2 kilogram, terwijl een Fruittuin kip na zes weken 1 kilogram weegt en na11 weken ongeveer 2,6 kilogram. De kip krijgt dus de tijd om te groeien en dat is beter voor de kip en voor het vlees. Het vlees van de Fruittuin kip heeft namelijk meer smaak en een stevigere structuur dan gangbaar kippenvlees.

Interesse?
We laten met regelmaat een groep vleeskippen slachten. Dat doen we bij een leuke Halal slager in Breukelen. Onze kippen zijn alleen te koop in de winkel. De kiloprijs is €9,95 maar in de voorbestelling kosten ze €8.95 per kilo. We verwachten dat de kippen tussen de 2 en 2.5 kg zullen wegen. Bestellen kan door te mailen naar: wil@fruittuinvanwest.nl met onderwerp KIP.

Biologisch dynamisch
De Fruittuin kip is biologisch dynamisch, wat betekent dat de kip aan verschillende eisen, die streng gecontroleerd worden, moet voldoen. In Nederland houdt Skal toezicht op de betrouwbaarheid van biologische producten. Elk gecertificeerd biologisch bedrijf in Nederland heeft een Skal nummer, het nummer van de Fruittuin is 7279. De belangrijkste eisen waar de biologische Fruittuin kip aan moet voldoen zijn:
 In het hok mogen maximaal 6 kippen per vierkante meter gehouden worden.
 In het hok moet voldoende daglicht zijn en de vloer moet bestrooid zijn met strooisel, bijvoorbeeld stro of zaagsel.
 De kippen moeten naar buiten kunnen en elke kip moet buiten, dit heet de uitloop, vier vierkante meter ruimte hebben.
 De uitloop moet begroeid zijn en moet schuilmogelijkheden geven, tegen de zon en roofvogels bijvoorbeeld.
 Het voer moet voor 95% bestaan uit biologische grondstoffen en minstens 20% van de grondstoffen komt uit de buurt van het bedrijf. Het voer moet ook hele granen bevatten en niet alleen meel.
 Voor het voer mogen geen genetisch gemodificeerde grondstoffen gebruikt worden.
 Hormonen en andere groeibevorderende stoffen mogen niet gebruikt worden.
 De kippen moeten minstens tien weken oud worden, de Fruittuin kip wordt zelfs elf weken oud.
 Preventief gebruik van medicijnen, waaronder antibiotica, is verboden.
 Een biologisch product kunt u herkennen aan het EKO-keurmerk, links, en het Europese

Onze legkippen:

Wij hebben gekozen voor het ras Lohmann Brown. Een mooie biologische bruine kip; opgefokt bij Bergvens in Ospel. Ze zijn daar rond 18 febr 2015 geboren en scharrelen sinds 25 juni in onze boomgaard. Er lopen ook een paar hanen tussen omdat wij vinden dat dat gewoon hoort bij een koppel kippen.

Wij doen de volgende dingen nieuw / anders dan andere kippenhouders:

  • de legnesten, eet- en drinkplek zijn niet bij de slaap plekken,
  • de kippenhokken staan altijd open,
  • wij houden de vossen buiten door een schrikdraad net boven het water,
  • de bezoekers / klanten gaan zelf de eieren rapen.

Om te weten of het allemaal wel gaat zoals wij zouden willen, moeten we veel monitoren:

  • leggen ze wel in de legnesten?
  • eten en drinken ze genoeg; hoeveel moeten we biologisch bijvoeren?
  • zoeken ze zelf het nachthok op om te slapen?
  • blijven de vossen en marters weg?
  • Etc etc.

Tot nu toe zijn we tevreden. Ze zien er mooi en gezond uit, het slapen gaat goed en we hebben nog geen vos gezien. Het eerste ei dat de kip “uitpoept” laat ze meestal vallen waar ze staat. Pas bij het tweede ei herkent ze het gevoel en koppelt ze dat aan het (lok)ei dat ze in het legnest heeft zien liggen. Best even zoeken nog om 245 x een eerste ei te zoeken tussen de kersen, maar we hebben de eerste eieren ook al uit de legnesten gehaald. Goed nieuws dus! De kippen vinden een groot deel van hun voedsel “los” in de boomgaard in de vorm van insecten, onkruid en gevallen fruit. We voeren ze bij met biologische legkorrels en biologisch graan.

Wij hopen op een leg-percentage van 85%. Als we dat halen, hebben we elke dag 200 verse eieren; ook in de winter. Omdat de hennetjes nu nog jong zijn, zijn de eitjes vrij klein. Naarmate ze ouder worden, worden de eieren groter. Als ze ongeveer 80 weken oud zijn zal het legpercentage hard afnemen.

Je kan het hele jaar door zelf eieren komen rapen uit de legnesten die in de boomgaard staan. Hoe vers wil je het hebben…….

Jelmers kippen onderzoek

Jelmer heeft als onderdeel van zijn MSc studie Organic Agriculture aan de Wageningen University een onderzoek op de Fruittuin van West gedaan, waar hij cum laude op afgestudeerd is!

In dit onderzoek wilde hij meer te weten komen over het houden van kippen in boomgaarden. Het introduceren van kippen in boomgaarden is een erg interessant concept, omdat het de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van complementaire relaties tussen kippen en bomen. Hij wilde deze relaties beter begrijpen en welke mogelijkheden een boomgaard biedt voor de verdere ontwikkeling van een duurzamere vorm van kippen houden.
Kippen in boomgaarden houden is in de praktijk iets totaal anders dan kippen in stallen, al dan niet met een uitloop. Op de Fruittuin van West zijn verschillende nieuwe aspecten voor het houden van kippen geïntroduceerd, namelijk mobiele hokken, een minder eiwitrijk dieet, het opfokken van kuikens door moederkippen en het gebruik maken van dubbeldoel kippen. Deze aspecten heeft Jelmer bestudeerd in zijn onderzoek.

Ben je nieuwsgierig naar het hele onderzoek?
klik hier om het hele onderzoek te bekijken.

Waarom kippen?

Op ons vorige bedrijf, Warmonderhofboomgaard in Dronten, hebben we meerdere keren pluimvee onder de bomen laten lopen. Een super mooi concept waarbij de beesten kunnen scharrelen naar hartelust. In ruil daarvoor geven ze verspreid over het land mest én eten ze (schadelijke) insecten weg.

Bovendien “verpulveren” ze het afgevallen blad waardoor het sneller verteert. Hierdoor hebben we in het voorjaar minder last van schimmels in de boomgaard; en daar worden we blij van!

In Fruittuin van West beginnen we in de zomer van 2015 met 248 legkippen die over de kavel zullen scharrelen. Hun eieren leggen ze in verplaatsbare leghokken waar u ze zelf uit kunt rapen. Hoe vers wilt u het hebben….

Kom eieren rapen!

We hebben echt een koppel fantastische kippen. Ze lopen de hele dag vrij door de boomgaard; eten wat ze eten willen en krijgen van ons nog wat legkorrels en spelt (alles biologisch natuurlijk!). Je proeft het goede leven terug in de eitjes; echt súper lekker.

Eieren rapenHet leuke is dat je, als je tenminste op tijd bent, het hele jaar door zelf de eieren uit de legnesten map pakken. Als er eieren over blijven (bijvoorbeeld op een regenachtige dag), rapen wij die er ’s avonds uit. Zo weet je zeker dat een ei uit het legnest een ei van dé dag is!

De eieren die ’s avonds door ons geraapt worden, leggen we in de winkel bij de kaas. We verkopen ze nooit ouder dan 6 dagen. Dat weten we zo zeker omdat we in het weekend eigenlijk altijd te kort komen; zelfs als er eitjes over waren in de dagen ervoor.

Kippenblog

In mei leggen ……

Overal in de natuur duiken ganzen, meerkoeten, zwanen en kleinere vogelsoorten op met hun kuikens. Ik vind het een wonder om te zien dat al deze dieren hun kleintjes helpen opgroeien in de rijke en mooie, maar soms wrede, natuur. Er is een zachte kant, het aaibare,...

Lees meer

Kippen relaxen in boomgaard

Gedragsonderzoek wijst uit: kippen relaxen in boomgaard De kippen zijn broeds! Door deze mooie dagen hebben een aantal kippen hun nestje wel gevonden. Wat nepeieren er onder en die zijn wel een poosje zoet. Soms dan komt de kip er even uit en drinkt ze en eet ze wat....

Lees meer

Strijd om kippenras

Het wordt steeds gezelliger in het experimentele deel van de boomgaard bij Fruittuin van West. Momenteel loopt er een nieuw kippenras tussen. Soms vergelijkt men dit ras met een kalkoen, zo groot. De ‘orpington’ komt van origine uit Engeland. Dat deze joekels tussen...

Lees meer

Iets met ei en hond?

De Pasen komt vroeg! De zijdehoenders hebben hun eerste eitjes gelegd! Deze zijn niet geschikt voor consumptie, want de zijdehoenders worden pas broeds als er een nestje eieren is gelegd. De kip wil dan ongestoord, in alle rust, op de eieren passen. En daar streven we...

Lees meer

Mest

“Manure is like money, you have to spread it around or it smells.” Deze blog gaat over mest en voornamelijk over de verdeling ervan. In Nederland weten we heel veel van mest, vooral omdat we veel (te veel) mest hebben. En dat stinkt: overvolle gierputten en boeren die...

Lees meer

In balans

Regen en zon, wind en geen wind, kou en minder kou, op mijn kantoortje in Wageningen merk ik daar niet zo veel van, tenzij ik tijdens de lunch even naar huis fiets. Soms geeft het rapporteren van mijn bevindingen een voldaan gevoel, soms sta ik liever bij de kippen in...

Lees meer

Daar zijn ze dan!

Alle werknemers zijn ondertussen al verliefd geworden op de nieuwe zijdehoenders (ik ook). Zijdezacht en zachtaardig. Het zijn er 13, één meer dan beloofd, want de fokker twijfelde over een kip die mogelijk een haantje kon zijn. Het is te lastig om te zien bij deze...

Lees meer

Kip en kuiken herenigt

Onderzoeker in opleiding aan de Wageningen Universiteit, weekend werknemer bij de familie Sturkenboom voor bijna 9 jaar, en vol passie voor een nieuw project. Dat ben ik, Jelmer Zandbergen. Als laatste onderdeel van mijn MSc opleiding Biologische Landbouw krijg ik de...

Lees meer
↓

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten