Overal in de natuur duiken ganzen, meerkoeten, zwanen en kleinere vogelsoorten op met hun kuikens. Ik vind het een wonder om te zien dat al deze dieren hun kleintjes helpen opgroeien in de rijke en mooie, maar soms wrede, natuur. Er is een zachte kant, het aaibare, maar er is ook een harde kant, waarvoor we soms de ogen voor willen sluiten.

Die richting gaan wij ook op in dit experiment. Ook onze moederkippen verzorgen de kleintjes met al hun energie. Dat is genieten, maar soms is de natuur minder lief. Ratten, kraaien, vossen, eksters… allemaal lusten zij wel een kuikentje, een makkelijke prooi en met veel voedingswaarde. En dan moeten we onszelf de moeilijke vraag stellen, wat is welzijn nou eigenlijk? Een hogere uitval door predatie, maar een kuiken dat op basis van gedragsobservaties minder stress vertoont, of minder uitval maar meer stress vanwege afwezigheid van een moederfiguur? Afhankelijk van ons begrip van welzijn kunnen we een keuze maken, maar het probleem met dierenwelzijn is dat wij als mens bepalen of een dier zich goed of niet goed voelt. Ik vraag me dan zelf altijd af of wij dat wel weten. Wij besluiten als mens over het leven van een dier, maar wat als we dat aan het dier zelf overlaten. Welke keuze zou het dan maken?

Ondanks al deze dillema’s is het in de boomgaard prachtig om te zien hoe de moederkippen hun kuikens grootbrengen. En mensen staan daar als apen naar te kijken, zo nieuwsgierig, onze ware natuur komt naar boven. Hartverwarmend om te zien dat zelfs de meest kille macho even een blik werpt om het ijs te doen smelten. Voor het welzijn van de mens is het in ieder geval goed om bij de Fruittuin van West langs te komen, laten we daar eens een wet van maken.

↓

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten