Gedragsonderzoek wijst uit: kippen relaxen in boomgaard
De kippen zijn broeds! Door deze mooie dagen hebben een aantal kippen hun nestje wel gevonden. Wat nepeieren er onder en die zijn wel een poosje zoet. Soms dan komt de kip er even uit en drinkt ze en eet ze wat. Nu waren er vorige week meer kippen broeds, maar door een storende factor genaamd Luca de hond zijn die kippen het nest uit gevlucht. Wist u dat honden nepeieren en een echte eieren niet van elkaar kunnen onderscheiden? (Klanten soms ook niet….) Slechts een aantal stukjes gips lagen om het legnestje heen en de voorheen broedse kippen stonden te scharrelen bij de rest. Nu hebben we de opzet en tevens locatie van de legnesten veranderd. Dat is voor kippen dramatisch, want ze zijn erg ho(n)kvast. Als dan het hok weg is, dan blijkt de kip ook geen geboren detective te zijn. Ze lijken er van uit te gaan dat het hok daar op magische wijze wel weer komt. Ze kakelen en scharrelen wat op plaats delict met vragende ogen. Inmiddels zijn ze wel weer gewend aan de nieuwe situatie.
Omdat de kippen broeds worden, zijn de eieren van de fokker in de broedmachine gedaan. Zo’n 250 kuikens zullen over 3 weken uit hun ei komen! Een deel van de broedeieren wordt na 18 dagen onder de broedse kippen gelegd. Het andere deel wordt grootgebracht zoals de huidige vorm van praktijk, zonder moederkip, in een verwarmde ruimte. Gedurende de groei van beide groepen kuikens gaan we allerlei metingen verrichten. Natuurlijk mogen bezoekers de kuikentjes komen bewonderen!
Ik ben deze week begonnen met een aantal gedragsmetingen bij de kippen die nu in de boomgaard lopen. Daarvoor zit ik een hele dag op een stoel op verschillende plekken in de boomgaard. Met een notitieblokje en timer registreer ik wat kippen zoal doen. Dit vergelijk ik vervolgens met bevindingen uit de literatuur over andere kippenhouderijsystemen. Ik zie nu al interessante verschillen. Er wordt in de boomgaard veel meer gescharreld dan in kooisystemen en grondstalsystemen. Ook laten de kippen een zeer hoge mate aan comfortgedrag zien, oftewel, de kippen chillen gewoon in de boomgaard. De hanen houden de boel wel in de gaten, terwijl de hennetjes genieten van hun welverdiende zandbad.

Kom mee genieten in de Fruittuin, daar hoeft u niet voor in het zand te badderen, wij hebben tafels en stoelen met koffie en warme appeltaart!

↓

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten