Het wordt steeds gezelliger in het experimentele deel van de boomgaard bij Fruittuin van West. Momenteel loopt er een nieuw kippenras tussen. Soms vergelijkt men dit ras met een kalkoen, zo groot. De ‘orpington’ komt van origine uit Engeland. Dat deze joekels tussen de zijdehoentjes lopen heeft meerdere redenen. Eigenlijk komt dat door mijn bezoek aan het Pluimveemuseum in, jawel, Barneveld. Dé broedplaats voor een kijkje in de geschiedenis van kippen houden. Daar ben ik ook meer te weten gekomen over de zijdehoenders. Misschien uiteindelijk niet de beste kip om een systeem mee op te zetten voor het uitbroeden van eieren. Broeds zijn ze wel, maar dat is niet de enige eigenschap die nodig is.
Het verenkleed van de zijdehoenders is anders van structuur dan het verenkleed van de meeste andere kippen. Ze kunnen de warmte minder goed vasthouden, waardoor kuikens het koud kunnen krijgen. Hierdoor heb je een verwarmde binnenruimte nodig, maar dat zijn ook weer kosten voor het systeem. Tevens heeft de zijdehoenders haren aan de poten, de perfecte plek voor de mijt die kalkpoten veroorzaakt. Nu hoeft een volwassen hen daar nog geen last van te hebben, maar kuikens hebben doorgaans een lagere weerstand, waardoor kuikens wel kalkpoten kunnen krijgen. Misschien is het voornaamste punt nog wel dat de zijdehoender niet op stok slaapt. De kippen slapen liever lekker tegen elkaar haan op een strobedje. Voor een hobbyhouder geen punt en een kleine aanpassing aan de huisvesting lost alles op. Maar in het systeem op de Fruittuin van West slapen de kippen op stokken en bemesten de grond direct. Een low-budget systeem, voor (de meeste) kippen een natuurlijk fenomeen, wat goed werkt (zie mijn vorige blog).
Nu draait onderzoek altijd om nieuwe kennis opdoen en eerder opgedane kennis op de juiste manier combineren. We zijn nu weer een stapje dichterbij. Dat is de investering die je doet wanneer je een nieuw systeem laat onderzoeken (“always look on the bright side…”). De orpington is ook een broeds ras en bezorgt bovenstaande problemen niet. Daarnaast zijn ze groot en kunnen daardoor meerdere kuikens uitbroeden. Er is alleen één klein dingetje. Wanneer de orpington kippen broeds zijn, kunnen ze door hun gewicht de eieren breken! #anticlimax. Zo heeft alles zijn voor- en nadeel en komen we meteen op een onbeantwoorde onderzoeksvraag: wat is eigenlijk de beste moederkip voor dit systeem? Binnenkort krijgen we daarom nog een derde ras, welke dat is blijft nog even een verrassing. Vanaf volgend weekend te bewonderen.

↓

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten