Egg in sun

De Pasen komt vroeg!

De zijdehoenders hebben hun eerste eitjes gelegd! Deze zijn niet geschikt voor consumptie, want de zijdehoenders worden pas broeds als er een nestje eieren is gelegd. De kip wil dan ongestoord, in alle rust, op de eieren passen. En daar streven we nou juist naar in dit onderzoek. Als we de eieren weg zouden halen, dan wordt de kip ook niet broeds. Bij sommige kippen werkt dit niet altijd. Die blijven dan zitten op niets terwijl je de eieren wel hebt weggehaald. Voor hobbyisten kan dat nog wel eens vervelend zijn. Wanneer de kip broeds is, zoals het hoort, ligt ze met haar warme buik op een nestje eieren. Soms dan draait ze de eitjes om met haar snavel om ze gelijkmatig warm te houden. Een kip eet en drinkt gedurende haar broedse periode niet veel. Haar energie steekt ze vooral in het verzorgen van de eieren. Tijdens deze periode is de kip ook van de leg. Bij veel rassen is het broedse gedrag er juist uit geselecteerd vanwege die reden: minder eieren betekent minder omzet. Zodra de kuikens uitkomen voedt de moeder ze op. Na een paar weken gaan de moederkippen weer leggen en stoot ze haar kuikens af: zoek het zelf maar uit. Maar, als je dan zo’n vervelende kip hebt die blijft zitten op niets, dan komen er nooit kuikens. Hoe lang ze dat volhoudt hangt denk ik af van haar ‘doorzittingsvermogen’.

Nu komt eigenlijk de grote grap. We hebben meer ei rapers dan alleen de klant. Wist u dat honden ook graag een eitje lusten? En die hoeft echt niet gekookt of gebakken te zijn. Hap, en daar gingen m’n eerste zijdehoen eitjes… De hele middag bezig geweest om het buitenhok, waar de legnesten zijn, hond-proof te maken. Nu is het weer wachten op het moment dat de kippen de natuurlijke prikkel krijgen om op de eieren te blijven zitten. Voor kippen zijn verlengde dagen en stijgende temperaturen belangrijke factoren, precies nu dus.

↓

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten