Alle werknemers zijn ondertussen al verliefd geworden op de nieuwe zijdehoenders (ik ook). Zijdezacht en zachtaardig. Het zijn er 13, één meer dan beloofd, want de fokker twijfelde over een kip die mogelijk een haantje kon zijn. Het is te lastig om te zien bij deze kippensoort, maar dat gaan we vanzelf uitvinden. Zodra er een witte kip gaat kraaien in de ochtend weten we meer.

Anderhalve week geleden verhuisden de kippen van oostelijk Nederland naar het westen. De eerste dagen waren nog even wennen. De zijdehoenders bleven dichtbij het hok en een aantal zat om 14:00 uur nog op stok, kippen kunnen ook een jetlag krijgen. Maar inmiddels scharrelen de zijdehoenders vrolijk door het gras, poetsen ze hun veren in de zon en worden al om 7:00 uur ’s ochtends vol energie wakker.
Het weer heeft de laatste paar dagen wel een beetje tegen gezeten. Toch lijkt de regen de kippen niet veel uit te maken. Ze schuilen als het wat hard gaat en al mopperend op het weer kruipen ze tegen elkaar aan. Voor de rest kunnen de kippen de hele dag bezig zijn met… ja, wat eigenlijk? Wat een leven .

Vandaag zijn de lampen opgehangen. Nu kunnen we langzaam de daglengte kunstmatig laten toenemen. Hiervoor gebruiken we LED verlichting. Dit omdat LED een hoge frequentie geeft. Kippen kunnen namelijk lage lichtfrequentie (minder dan 100 HZ) waarnemen als knipperend licht, vergelijk het met het staren naar een stroboscoop zodra je wakker wordt. Dan toch liever een Philips wake-up light.
De legnesten zijn allemaal af, met stro/hooi/houtsnippers gevuld en er zijn nepeieren in gelegd. Dan is het nu maar afwachten. Er zit verder geen knop op de kip om haar broeds te krijgen. “You can lead a horse to water, but you can’t make him drink.”. De komende tijd houd ik een oogje in het zeil bij de kippen. Zodra ze broeds beginnen te worden, zullen we bevruchte eieren van het dubbeldoel ras in de broedmachine leggen. 19 dagen later zullen we dan de nepeieren vervangen door de echte eieren. Dat is een kwestie van timen.

Verder bereid ik mijn onderzoeksrapport en metingen voor. Ook zal ik mijn onderzoek komen toelichten tijdens de lessen van de opleiding Stadslandbouw, een studierichting vanuit de Warmonderhof waarvan de colleges hier in Amsterdam in de Fruittuin van West worden gegeven. Het contrast is groot met de Wageningen Universiteit. Daar hebben we geen uitzicht op de boomgaard vanuit ons leslokaal. Wat dat betreft is deze locatie uniek.

Wil je meer weten over het kippenonderzoek en verliefd worden op zijdezachte zijdehoenders? Kom dan eens langs!

↓

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten