Onderzoeker in opleiding aan de Wageningen Universiteit, weekend werknemer bij de familie Sturkenboom voor bijna 9 jaar, en vol passie voor een nieuw project. Dat ben ik, Jelmer Zandbergen. Als laatste onderdeel van mijn MSc opleiding Biologische Landbouw krijg ik de unieke kans om op het innovatieve bedrijf van Wil en Lisan Sturkenboom een geheel nieuw kippenhouderij systeem in te voeren. Het doel is om moederkippen de kuikens te laten opvoeden, een logisch principe uit de natuur, maar minder logisch in de huidige pluimveehouderij waar broedmachines deze functie hebben overgenomen. Wat missen we dan, behalve het prachtige plaatje van het gele dons dat hun moeder volgt? Eerder onderzoek, onder andere van het Louis Bolk instituut, heeft hier al veel over geschreven. Het blijkt al, en dat zou niemand tegenspreken, dat de kloek (moederkip) een belangrijke rol speelt in de opvoeding van het kuiken. Ze geeft het kuiken bescherming en zorgt er daardoor voor dat kuikens op hun latere leeftijd minder angstig gedrag vertonen. Dit blijkt verenpikken en kannibalisme te verminderen. Lekker warm en veilig bij mama, heerlijk toch?

Maar hoe kunnen we dat idyllische gevoel weer terug brengen in de kippenhouderij? Voor de vee-industrie is deze stap nog te groot, daarom biedt de Fruittuin van West de uitgelezen kans om het systeem te testen. Maar dan wel meteen goed, voldoende ruimte buiten, een groene onderlaag met allerlei krioelende insecten en bescherming van de bomen en struiken. De kuikens zullen van een dubbeldoelras komen. Dat betekent dat ze uiteindelijk zowel vlees aanleggen als eieren leggen, maar minder dan de hybride vlees- en legrassen. Hoeveel minder weten we nog niet. Toch geeft een dubbeldoelras ingang om een bedrijfseigen kip te fokken, aangepast en speciaal geselecteerd voor het bedrijf. Ethisch verantwoord en goed voor de genetische diversiteit. Of het allemaal financieel uit kan is natuurlijk de grote vraag, over een half jaar kom ik daarop terug.

Een deel van de kuikens laten we uitbroeden door zijdehoenders. Google dat maar eens, het is echt een kip (ook al zien ze er niet uit). Het andere deel van de kuikens wordt grootgebracht door de lamp. Daarna gaan ze de boomgaard in. Nu zijn we bezig om een afgesloten ruimte te maken op het bedrijf voor de kippen. Legnesten, hokken, het hele rataplan wordt voorbereid. We hopen binnenkort de zijdehoenders te kopen. Om kippen broeds te krijgen hangen we lampen op in de boomgaard, dat heeft verder geen effect op mensen… Kom eens langs om te kijken hoe ver we zijn! Ik houd het in ieder geval bij op de website.

↓

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten